Největší boom však v současnosti zažívají patrně SSD a externí SSD. Nejnovější rozhraní PCIe 4.0 se chlubí rychlostmi až 7 GB/s. USB 3.2 Gen 2x2 má své technologické limity na hodnotě 2.5 GB/s. Ve srovnání se stále využívaným rozhraním SATA III se pak jedná o diametrální rozdíly v přenosových rychlostech.

Společnost Samsung představila externí SSD s označením T7 Touch, který k počítači připojíte pomocí rozhraní USB-C nebo staršího USB-A. Přenosová rychlost 1050 MB/s pro čtení a 1000 MB/s pro zápis představuje přibližně zdvojnásobení ve srovnání s jeho předchůdcem Samsung T5. Samsung nebere bezpečnost uživatelských dat na lehkou váhu a data na disku můžete šifrovat na hardwarové úrovni s využitím AES 256, kdy heslo můžete u verze T7 Touch nahradit otiskem prstu. Čtečka otisků prstů se nachází na horní straně disku. Samsung T7 Touch se bude nabízet v kapacitách 2TB / 1TB / 500GB a při rozměrech 85 x 57 x 8 mm představuje opravdu mobilní z bezpečný způsob nakládání s daty.


Western Digital
nezůstává pozadu a představil několik zařízení jak značky WD, tak značky Sandisk, která od roku 2016 společnosti WD patří. Již dříve jsme psali o WD_black P50 SSD, který patří k prvním externím SSD využívajícím USB 3.2 gen 2x2. Tento disk je určený primárně pro hráče a bude nabízen v kapacitách 2TB, 1TB a 500GB. Dále WD prezentovalo disky WD_black P10 a WD_black D10, oba určené pro Xbox. Ovšem uvnitř těchto nenajdete SSD, ale klasický HDD. S ohledem na jejich využití možná hráč sáhne po levnější verzi s vyšší kapacitou a klasickým HDD uvnitř, než po dražší verzi SSD. Verze D10 bude k mání i v 12TB provedení.


Značka Sandisk se může pochlubit 1TB Ultra Dual Drive Luxe USB Type-C flash diskem. Jedná se o tzv. dual connector drive, což znamená, že disk připojíte na jednom konci do modernějších zařízení vybavených USB-C konektorem, na konci druhém pak do staršího typu USB s konektorem USB-A. Tento flash disk tak nabízí opravdu široké využití napříč současnými počítači, mobilními telefony, tablety… Flash disk je v kovovém provedení a prezentovaná verze o kapacitě 1TB není jediná nabízená. Je k mání také v provedení 512GB, 256GB, 128GB, 64GB a 32GB. Výrobce uvádí rychlost sekvenčního čtení 150 MB/s.

Sandisk uvedl jestě jednu zajímavou novinku. Sandisk ibi - lokální uživatelské úložiště, které funguje jako osobní cloudové úložiště fotografií a videí. Zařízení má sloužit k uložení (zálohování) fotografií a videí z telefonů, sociálních sítí a cloudových úložišť, stejně tak jako z PC nebo Macu. Zařízení disponuje funkcemi pro správu a sdílení obsahu, nastavení soukromí a dalšími. Nutno podotknout, že řada lidí ukládá fotografie například jenom na Facebook a žádnou lokální kopii již nemá. To se nedá považovat zrovna za bezpečné uchování vzpomínek a nejen pro tyto může být Sandisk ibi řešení, jak bez přílišného úsilí cenná data vhodným způsobem zálohovat. Nabízená kapacita je 1TB.


Phison předvedl až 8TB SSD využívající rozhraní PCIe 4.0. Respektive kapacity 8TB s využitím rozhraní M.2 NVMe a až 16TB s využitím SATA
. Phison vyrábí mj. řadiče, které jsou nedílnou součástí každého SSD a zprostředkovávají komunikaci paměťových modulů s rozhraním pro připojení disku v počítači. A právě na tomto poli Phison drží prvenství, kdy jako první uvedl řadič komunikující s rozhraním PCIe 4.0. Pravdou je, že tuto verzi PCIe dnes ještě v počítačích nenajdete, ale z obchodního hlediska Phison předvedl skvělé načasování uvedení nového čipsetu, s ohledem na platformu AMD's Ryzen Threadripper, která PCIe 4.0 do počítačů brzy přinese. AMD o zmíněné platformě uvádí, že se jedná o nejvýkonnější desktopové procesory, což by v kombinaci s rychlými SSD založenými na prezentovaném čipsetu od Phisonu znamenalo další významný krok v přenosových rychlostech.
Pro společnost Phison to znamená značný náskok před konkurencí

Pro uživatele pohoda-jazz. Dokud se něco nepokazí a nepotřebuje zachránit ztracená data

Z pohledu uživatele se jedná o samé technologické lahůdky, o kterých se nám před pár lety mohlo jenom zdát. Dokud všechno funguje, tak můžeme svá data ukládat a přesouvat dříve nevídanou rychlostí. Žádné datové médium však není bezchybné a do doby, kdy všichni uživatelé nebudou svá data pravidelně zálohovat (a to asi nebudou nikdy), tak naše služby v oblasti záchrany dat a obnovy dat budou stále potřeba. V oblasti záchrany dat jsou však všechny uvedené technologické novinky spíše technologickou komplikací, a to ve chvíli, kdy přijde první zákazník s takovým datovým médiem, ze kterého potřebuje zachránit či obnovit cenná dat. Z našeho pohledu se jedná zejména o problematiku paměťových modulů, řadičů a použitého firmware, což běžnému uživateli nic říkat nemusí. Běžný uživatel by ale měl mít na paměti pravidlo platící od počátku křemíkového věku: pravidelná záloha dat je nejlepší prevencí ztráty důležitých dat.