Poptávka po prostoru pro data stále roste, a tak titáni v této oblasti vyvíjejí technologie, jak zvýšit hustotu záznamu. Seagate ve svých discích využívá mj. technologii HAMR, Western Digital zase pracuje na technologii MAMR. Obě technologie najdeme ve výbavě enterprise disků určených zejména pro datová centra. V nejnovějším modelu Ultrastar DC HC550 však WD použilo technologii EPMR. Co všechny ty zkratky znamenají a kde mají své limity?

Odpověď na otázku jak zvýšit hustotu zápisu je v případě všech technologií HAMR, MAMR i EPMR teplo. Všechny spočívají v zahřívání části plotny disku v oblasti zápisu, aby zapisovací hlavy mohly data uložit do co nejužší stopy. Jinými slovy po zahřátí části plotny v oblasti zápisu je možné do menšího prostoru zapsat více bitů. Rozdíl je ve způsobu ohřevu části plotny určené k zápisu dat.

MAMR je budoucnost, WD nyní volí cestu jinou - EPMR

Seagate vidí cestu pomocí technologie HAMR - Heat-Assisted Magnetic Recording, kdy k ohřevu je využíván laser. První disky s touto technologií Seagate uvedl letos. HAMR je začátek cesty k 48 TB diskům, kdy Seagate plánuje technologii kombinovat také s TDMR - Two-Dimensional Magnetic Recording, případně SMR - Shingled Magnetic Recording.

Western Digital vidí cestu pomocí technologie MAMR - Microwave-Assisted Magnetic Recording, kdy (jak z označení vyplývá), jsou k ohřevu využívány mikrovlny. Lépe řečeno WD v technologii MAMR vidí možnou budoucí cestu, nyní začal používat technologii odlišnou, a to EPMR - Energy-Enhanced PMR. PMR bez onoho slůvka Enhanced je technologií již řadu let využívanou. Perpendicular Magnetic Recording, česky technologie kolmého zápisu, spatřila světlo světa již v roce 1976 v Japonsku, komerčního využití se jí dostalo poprvé v roce 2005, kdy první disk využívající PMR uvedla na trh společnost Toshiba.

Důvod využití EPMR společností WD je zřejmý. Jedná se o “pouhé” rozšíření již využívané technologie, odpadne nutnost implementace tzv. spin torque oscillators (generátory mikrovlnného elektromagnetického pole), bez kterých by se technologie MAMR neobešla, a také nebude třeba vyvíjet nové hlavy disku.

I WD plánuje využití SMR v kombinaci s EPMR či MAMR. Respektive ve 20 TB Ultrastar DC H650 již kombinace EPMR a SMR využívána je.

HAMR, MAMR i EPMR se jednotně označují EAMR - Energy-Assisted Magnetic Recording. U všech hraje hlavní roli teplo.

Helium, šindele, 9 ploten…

Ani přes všechny vychytávky nejmodernějších technologií, prozatím není možné vtěsnat dostatečné množství dat do tak malého prostoru, aby stačily 1-4 plotny, jako u klasických pevných disků, které známe z osobních počítačů. Jedna z možných cest je zvyšování počtu ploten, což sebou zákonitě nese vyšší tření. S tím už si částečně vývojáři poradili v minulosti a místo vzduchu jsou disky plněné heliem. Disky WD Ultrastar DC HC550 využívají již 6. Generaci technologie HelioSeal, což umožní v současných discích využití 9 ploten.

Další technologií, jak zapsat více bitů do malého prostoru, je SMR, kterou jsem již zmínil výše. Česky se dá tato technologie přeložit jako šindelový zápis a přesně to také technologie zajišťuje. Jedná se o překrývaný zápis stop (jako jsou pokládány šindele na střeše domů). SMR sice zvýší množství dat, která je možno zapsat, ale zároveň snižují výkon disku. Osobně jsem se již několikrát setkal s případem, kdy klient vysloveně chtěl koupit disky, které SMR nemají. Disky využívající SMR se spíše hodí pro zálohy dat, kdy nedochází k častému přepisování. Pro mnohé uživatele může být SMR nevhodná a je dobré předem zvážit, k čemu datové úložiště bude primárně sloužit.

Záchrana a obnova dat z diskových polí RAID, serverů a NAS

Přestože jsou disková pole RAID výrazně bezpečnější pro ukládání dat, než je tomu třeba u klasických pevných disků, SSD či flash disků, tak jsme zakázek tohoto typu řešili již mnoho. Již nyní občas řešíme prostor pro uložení projektu, protože i současné disky v diskových polích RAID mají běžně kapacitu 3TB - 10 TB a v takovém poli jich je obvykle 5 - 7.

Až přijde čas disků, kterým se tento článek věnoval, tak se samozřejmě popasujeme i s těmito kapacitami. Nejlepší prevencí je vždy však pravidelné zálohování, a to i u diskových polí. RAID sám o sobě není záloha, pamatujte na to :)

Hotline
ZÁCHRANA DAT
+420 608 177 773