V dnešní době je většina komponent notebooků (včetně SSD) pájena na základní desce, a proto je nelze upgradovat. O záchraně a obnově dat z těchto integrovaných SSD ani nemluvě. Jsme tak odkázáni pouze na konfiguraci danou výrobcem. To bychom však mohli vyřešit např. pořízením miniaturního externího SSD.

Problém s nemožností upgrade SSD u moderních notebooků a jiných zařízení mohou vyřešit disky, jako nedávno představený Bullet SSD, který je podle výrobce nejmenším vysokorychlostním přenosným externím pevným diskem na světě.

Navzdory malé velikosti však i v tomto případě zůstává zachován rychlostní potenciál SSD. S rozměry 51 × 16 × 8 mm a váhou jen 18 g se lehce vyrovná klasickým USB flash diskům. Rychlost čtení a zápisu má ale mnohonásobně vyšší, jak je uvedeno v propagačních materiálech disku. Bullet SSD využívá k ukládání dat TLC NAND a je vybaven konektorem USB-C 3.2 Gen 2. Díky tomu dosahuje stálých maximálních přenosových rychlostí 500 MB/s. Opět parametry uvedené v propagačních materiálech.

Mobilita, odolnost, rychlost 500 MB/s a USB-C 3.2 Gen 2

Nutno podotknout, že daný produkt uvedený pod názvem Bullet SSD je projektem několika podnikavců, kteří se pomocí serveru kickstarter.com snaží na trh uvést produkt, který dle jejich mínění na trhu chybí. Možná ano, ale podobné disky, ač né takto miniaturní a s takto robustní konstrukcí, nabízí v současnosti například i Samsung, konkrétně model Samsung T5. Dalším konkurentem je Verbatim Vx500, který se svými rozměry 92 × 29 × 9 mm a váhou 29 g Bullet SSD blíží ještě víc.

Výhodou Bullet SSD tedy je především opravdu malá konstrukční velikost, přenosová rychlost odpovídající dnešním standardům u levnějších SSD a snad i příznivější cena.

Uvedení na trh?

Zda a kdy se Bullet SSD dostane na trh ukáže teprve čas. Každopádně již nyní má konkurenci a tento článek vznikl spíše jako zamyšlení nad daným typem SSD a v budoucnu se k tomuto tématu určitě vrátíme.

Doporučení na závěr: záloha dat znamená mít záložní kopii

Zní to logicky, ale mnoho lidí svá data “zálohuje” způsobem, že je prostě přesune na externí disk, ať už je to klasický pevný disk (HDD), SSD nebo flash disk. Pak se na něm něco pokazí a namísto obnovy dat ze zálohy se shánějí po možnostech záchrany a obnovy dat ze svého poškozeného disku. Záchrana dat z SSD je často komplikovanější, než u klasických pevných disků. Proto zálohování nepodceňujte, ať již k tomu využijete právě Bullet SSD nebo jiné datové médium.

Hotline
ZÁCHRANA DAT
+420 608 177 773

Máte nějaký dotaz nebo potřebujete obnovit svá data? Neváhejte nás kontaktovat! Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom vám pomohli. Nabízíme záchranu a obnovu dat nejen z SSD disků, ale i ze všech dalších typů paměťových médií v celé České republice i v zahraničí.