Většina externích disků LaCie, které jsou v dnešní době mezi uživateli využívány, je ve skutečnosti značka Seagate. Seagate značku LaCie v roce 2012 koupil. V útrobách externích boxů této značky však nejsou žádné prémiové pevné disky, které se do prodeje jinak nedostanou. Jsou to úplně stejné pevné disky značky Seagate, jaké Seagate prodává i pod svou hlavní značkou, stejně tak jako například značka Adata. Účelem tohoto textu však není hanit značku LaCie, nýbrž upozornit na fakt, že dokonalé a nezničitelné datové médium neexistuje.

Časté neduhy externích disků značky LaCie / Seagate

Obnova důležitých souborů z disku může být předmětem vašeho brouzdání po internetu z více příčin. Samovolné selhání disku, pád nebo náraz, chyba uživatele, poškození disku zkratem nebo přepětím, poškození vodou, útok škodlivého software…. Pokud si s obnovou dat z disku nevíte rady sami, pak využijte naši bezplatnou konzultaci a diagnostiku datového média.

Hotline
ZÁCHRANA DAT
+420 608 177 773

Samovolné selhání může mít příčinu v chybě servisních dat, chybovosti datových ploten, selhání magnetických hlav, poškození souborového systému nebo také chybě jedné z elektronik pevného disku. Pakliže se disk zdánlivě chová normálně, ale k datům nelze přistupovat, pak nejprve zkuste jiný kabel nebo jiný počítač. Můžete zkusit i některý program na obnovu dat, jako jsou například Recuva, EaseUS Data Recovery nebo Disk Drill. Pokud ale neuspějete nebo se dokonce stav disku změnil, kontaktujte nás. Další informace o obnově souborů z disku po samovolném selhání naleznete zde.

Pád nebo silnější náraz může mít pro pevný disk jakékoliv značky a provedení vážné následky. Nejlepším postupem je disk při podezření na mechanické poškození vůbec nezapínat a vyhledat odbornou pomoc. Patrně však 99 % uživatelů disk po pádu nebo nárazu vyzkouší. Pakliže data jsou dostupná, bez dalších odkladů vše důležité zálohujte. V horším případě se disk již nepřipojí a data zkopírovat nelze. Pak je jedinou radou disk znovu nezapínat a vyhledat odbornou pomoc. Cvakání, klikání, chrčení znamená, že disk se nedokáže inicializovat, nemůže si načíst servisní data z datových ploten, nedokáže komunikovat s počítačem. Pokud navíc víme, že se tak děje po pádu nebo nárazu, pak není prostor pro experimenty. Pevný disk po mechanickém poškození však nemusí nutně mít takto dramatické symptomy. Data mohou být nedostupná i při zdánlivě normálním chování disku. Více informací o záchraně dat z disku po mechanickém poškození naleznete zde.

Chyba uživatele - smazaná data, naformátovaný disk, nestandardní manipulace s daty. U současných pevných disků se šindelovým zápisem (SMR) již neplatí, že data na disku zůstávají až do jejich dalšího přepsání. SMR disky interně smazaná data zpracovávají a připravují si volnou kapacitu pro další využití. Proto než se rozhodnete pro pokus o obnovu dat svépomocí, přečtěte si tento článek, případně nás kontaktujte.

Chyba uživatele je každopádně zejména to, že data nemá zálohovaná, protože jinak by nemusel hledat informace o obnově dat a souborů z disku. Ale pokud už řešíte obnovu souborů z disku, máte možnost využít naši bezplatnou diagnostiku, konzultaci a svoz. Uváženými kroky můžete vaše cenná data zachránit.

Méně časté problémy se záchranou dat z disků LaCie

Přepětí nebo zkrat může mít vnější příčinu nebo na vině může být i zdroj počítače/zařízení. Poškodit se může elektronika disku a pokud disk zrovna pracuje, je možným následkem i vada magnetických/čtecích hlav disku nebo datových ploten. Při tomto typu poškození disk zkrátka nefunguje. Pouhá výměna elektroniky disku nepomůže, protože u většiny současných disků má elektronika unikátní servisní data, která je potřeba přeprogramovat. Navíc pokud by při selhání disku došlo i k poškození magnetických hlav nebo datových ploten a disk by se zapnul bez přechozí vizuální kontroly stavu disku uvnitř, může dojít k závažnějšímu poškození. Více informací o záchraně dat a obnově souborů z disku poškozeného zkratem nebo přepětím naleznete zde.

Poškození vodou - povodeň, záplava, náruživý milovník květin s nebezpečnou konvicí na vodu. Voda externím pevným diskům nesvědčí a ani robustnější provedení některých disků se zvýšenou odolností proti nárazu a nečistotám neznamená, že disk je vodotěsný. Někdy je poškození vodou zcela evidentní (například zaplavený disk po povodních), jindy může oxidace působit postupně a vada se projeví až s časovým odstupem. O pevných discích se traduje, že je v nich vakuum a logicky by tak byly alespoň do určité míry odolné proti vniknutí vody. Vakuum v pevných discích není. Drtivá většina pevných disků má tzv. “breathing hole”, který slouží k vyrovnávání tlaku uvnitř disku. Pokud disk bude ve vodě delší dobu, a zejména ve znečištěné vodě, může být vážně poškozen. Nicméně ve většině případů lze data z disku postiženého záplavou, povodní či nechtěnou koupelí zachránit. Důležité je takto poškozený disk nezapínat a co nejrychleji vyhledat odbornou pomoc. Více o záchraně dat a obnovení souborů z takto postiženého disku naleznete zde.

Viry a malware mohou také způsobit nedostupnost dat na externím úložišti. Škodlivý software může data cíleně poškodit, zašifrovat za účelem vymáhání výkupného nebo jinak zneužít. Pakliže máte podezření na napadení jakéhokoliv úložiště nějakým škodlivým softwarem, počítač nebo zařízení vypněte a kontaktujte nás. Více informací naleznete zde.

Záchrana dat ze všech typů datových médií je náš obor. Neváhejte se na nás obrátit s žádostí o konzultaci, diagnostiku nebo bezplatný svoz. Uvážený krok v případě havárie disku, ať už je značky LaCie nebo jakékoliv jiné, může vaše cenná data zachránit. Ukázky z praktických realizací záchrany dat naleznete v našem BLOGu.