Jako názorný příklad jsem vybral disk Samsung ST1000LM024, který se k nám dostal ve stavu, kdy z pohledu uživatele nedělá nic. Tento uživatel nepatřil do skupiny odvážlivců, kteří jsou ochotni dát svá data v sázku na základě rad z internetu. Obrátil se na nás a udělal dobře. Disk trpěl vadou, kterou kdyby uživatel zkusil vyřešit sám, tak by o data téměř jistě přišel.

Jemné pocvakávání z útrob disku - obnova souborů

Bystré ucho zvídavého uživatele zmíněné v úvodu může hrát u tohoto typu vady klíčovou roli. Pevný disk zdánlivě nedělá nic, ale když si jej poslechneme důkladně, tak se z jeho útrob ozývá jemné pocvakávání. To může znamenat chybu elektroniky (PCB), selhání motoru (poměrně vzácná vada), ale nejčastěji se jedná o problém, kdy čtecí hlavy disku zůstanou “zaseknuté do povrchu datových ploten”. Může se jednat o následk pádu nebo nárazu, někdy k tomuto problému dojde i následkem selhání materiálu, tedy chybou disku samotného.

Po uvolnění čtecích hlav je nezbytná jejich důkladná kontrola. A zde končí možnosti, které zvládne uživatel na stole v obýváku s použitím různorodých nástrojů. Čtecí hlavy je vhodné z disku vyjmout a zkontrolovat pod mikroskopem. Oko zkušeného specialisty v oboru záchrany dat případný problém čtecích hlav odhalí a místo experimentů je dalším krokem jejich výměna.

Jak můžete vidět na fotografii, čtecí hlavy jsou zdeformované. Pokud by se uživatel pustil do obnovy dat svépomocí, při dalším zapnutí disku by došlo ke zničení datových ploten a tím k nevratné ztrátě dat. To se naštěstí nestalo a v rukou specialisty na obnovu dat se data podařilo obnovit s velkou úspěšností.

Než se pustíte do experimentů, využijte naši bezplatnou konzultaci, diagnostiku a svoz. Rádi vám poradíme po telefonu nebo při osobní návštěvě.