Jakmile telefon z vody vylovíte, zkuste následující:

  1. Telefon vypněte a vyjměte z obalu, pokud je použit.
  2. Tělo přístroje osušte pomocí papírové utěrky, kapesníku, trička…
  3. Pokud je to možné, vyjměte baterii (většina dnešních mobilů to však neumožňuje).
  4. Vyjměte kryt SIM karty a paměťové karty.
  5. S telefonem zatřeste, aby se voda dostala i z otvoru pro nabíječku a sluchátka.
  6. Kontaktujte nás a využijte bezplatnou konzultaci či diagnostiku.
  7. Pakliže chcete zkusit štěstí a pokusit se přístroj oživit svépomocí:

Rýže, vločky ani silica gel nepomohou

Mají sice určité absorpční vlastnosti, vodu vniknuvší do útrob vašeho mobilního pomocníka však ven nedostanou. Fámy o tomto “řešení” zná asi každý, ale v praxi rýže utopenému mobilu nepomůže, oprava utopeného mobilu takto možná není. Vhodnějším řešením by bylo telefon otevřít a použít isopropyl alcohol. Málokdo však má po ruce vhodné nástroje a chemii. Mnohé mobilní telefony ani nelze jednoduše rozšroubovat. Mají displej i zadní kryt přilepený.

Nechte telefon samovolně vyschnout. Je to však sázka v ruletě na červenou. Šance, že tento postup pomůže, je asi 50%. Dalších 50% hraje do karet oxidaci, která během čekání může více a více poškozovat základní desku přístroje. Záleží kam až se voda v přístroji dostala. To však lze ověřit až po jeho kompletním rozebrání a někdy až po provedení poměrně invazivních zásahů do základní desky přístroje. Na fotografiích níže můžete vidět, kam se voda v telefonu může dostat a jakou paseku tam způsobí. Nechcete-li nechat osud vašich dat náhodě, využijte naši bezplatnou diagnostiku.

Hotline
DATA RECOVERY
+420 608 177 773

Zkrat a oxidace základní desky = velký problém

Pokud ani po pár dnech čekání telefon nenastartuje, pak je čas využít našich služeb. Hlavní součástí mobilního telefonu je základní deska, která obsahuje paměťový čip, procesor, operační paměť a další komponenty. Základní deska je vrstvená a některé její části jsou zakryty kovovým krytem. Do těchto míst se voda mnohdy dostane a páchá zde největší škody. Vzhledem k uvedené konstrukci může rozsáhlá oxidace znemožnit opravu základní desky a je potřeba ji kompletně sestavit znovu. Až poté lze zkusit telefon oživit a data zachránit.

Pozor na správnou délku šroubků

Ač jsou displej a zadní kryt mnohých přístrojů lepené, tak uvnitř jsou jednotlivé díly sešroubovány. K vyšroubování jednotlivých typů šroubků budete nejspíš potřebovat víc druhů šroubováků, které pořídíte ve specializovaných prodejnách. Pokud se nakonec do otevírání a demontáže mobilu pustíte, je třeba zvýšenou pozornost věnovat umístění jednotlivých šroubků a opatrně odpojovat jednotlivé součásti telefonu. Je vhodné si pozice konkrétních šroubků poznamenat.

Zejména v iPhone naleznete celou řadu typů a délek šroubků. Jejich záměnou při zpětné montáži přístroje můžete vážně poškodit, například. základní desku přístroje. Takové případy jsme již řešili. Uživatel při sestavování telefonu prohodil šroubky a při dotahování došlo k prasknutí základní desky. Ta je vrstvená a tento typ poškození znamená pro základní desku její konec. Následná záchrana dat z telefonu poškozeného průnikem vody i mechanicky je velmi komplikovaná.

Flex kabely propojují jednotlivé součásti mobilního telefonu. Pokud jste se rozhodli podívat se do útrob mobilního telefonu, bude zapotřebí některé odpojit. Takovým způsobem je připojen například displej nebo reproduktor. I zde chybnou manipulací hrozí další poškození. Ulomený konektor nebo utržený kapacitor představují problém, který již uživatel sám nevyřeší.

Dvakrát měř, jednou řež

Je zřejmé, že rozebrat a poté zase smontovat mobilní telefon do funkčního celku nemusí být žádná legrace. Na internetu však jistě naleznete obrázkový nebo videonávod od někoho, kdo daný typ přístroje již rozboru podrobil. Pokud se nakonec sami na “rozborku mobilu” necítíte, neváhejte se na nás obrátit.

Některé typy mobilních telefonů, ze kterých jsme již data úspěšně obnovili: Huawei p20, iPhone 6s, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 8, iPhone 11 PRO MAX, Samsung S9, Samsung A7, Samsung A51, Samsung A32, Samsung Note 10, Samsung S21, Samsung S22, Xiaomi Redmi 11, Xiaomi Note 4, Xiaomi Mi A2 a mnoho dalších