Nebýt však těch, kteří se pravidel nedrží, tak náš business nemá smysl. V tomto případě uživatel poslední zálohu měl z roku 2015 a když na něj koncem roku 2021 vyskočila výzva k update OS Windows na verzi 11, kterou akceptoval, tak se něco pokazilo, update neproběhl a Windows již nenaběhly. Zobrazovala se pouze hláška, že systém nelze spustit a několik možností, kdy žádná z nich počítačového laika zpět k funkčnímu systému, a hlavně všem datům, nepřivedla. A co teď s tím?

Hotline
DATA RECOVERY
+420 608 177 773

Notebook na obnovu dat: Dell Inspiron 17
Interní SSD: Toshiba KBG30ZMS128G, NVMe, 128GB
Interní HDD: Seagate ST1000LM035, 1TB
Problém: Update na Windows 11 selhal, data nedostupná

Data pravidelně zálohujte. Před spuštěním update Windows či iOS extra záloha neuškodí

Data uložená v počítači uživatele jsou jeho odpovědnost a pravidelným zálohováním si může ušetřit řadu starostí. Microsoft ani Apple za případnou ztrátu dat při selhání update operačního systému odpovědnost nepřevezme.

Co přesně bylo příčinou selhání v tomto případě nebylo předmětem zakázky. Naštěstí data na interním SSD i HDD (notebook je vybaven dvěma disky) zůstala, ale abychom se k datům ze systémového SSD dostali, bylo zapotřebí notebook rozebrat a kopii disku vytvořit externě. Pro jistotu jsme zálohovali i interní HDD Seagate. Následně došlo k přeinstalaci Windows, kontrole a update systému, instalaci všech klientských aplikací a obnově uživatelských dat zpět do notebooku.

Pokud SSD naformátujete a přeinstalujete OS, původní data jsou neobnovitelná

Nedávno jsme řešili jiný případ, kdy ovšem uživatel nejprve zkoušel problém vyřešit sám přeinstalací Windows. SSD naformátoval, systém nainstaloval a ejhle…kde jsou má data? Nenávratně ztracena. Současná SSD smazaná data neuchovají a není možné je obnovit. Je to způsobeno interními procesy SSD, které slouží ke zvýšení rychlosti zápisu a prodloužení životnosti SSD.