Yangtze Memory Technologies (YMTC) je společnost se sídlem v čínském Wuhanu. Mohlo by se zdát, že je to jen jeden z mnoha výrobců pamětí sídlících v Číně. Jeden z mnoha výrobců možná ano, ovšem Čína mezi lídry trhu flash pamětí celkově nedominuje. Další důležitou součástí SSD disků je řadič. A ani zde čínská výroba nehraje hlavní roli. Řadiče NVMe SSD (v současnosti standard) vyrábí Samsung, JMicron, Marvell, Phison a pár dalších. Pokud tedy Phison integroval do svých řadičů podporu pro paměti YMTC, pak to pro YMTC mohou být otevřené dveře do světa SSD.

Co to ovšem bude znamenat pro koncové uživatele se teprve ukáže. Ve světě klasických pevných disků (HDD) je jen pár hráčů. Mnoho značek, jako Adata, Lacie a další, jen do svých více či méně fešných boxů, používá výrobky jednoho z léty prověřených výrobců. Tedy co se externích disků týká. U interních disků je výběr celkem daný. U SSD budou mít výrobci ruce volnější. Sice budou stále odkázáni na jednu ze značek pamětí a řadičů, sami ale ovlivní některé další součásti SSD a prodávat budou pod svou značkou interní i externí SSD.

O YMTC se mluví hlavně v souvislosti se 128 vrstvými NAND paměťovými čipy, konkrétně 1.33 Tb QLC 3D NAND, které nesou označení X2-6070 a plánovanými 512 Gb TLC s označením X2-9060. Společnost pokročila od výroby 64 vrstvých NAND rovnou ke 128 vrstvám. Dalo by se tak říct, že šlape na paty Samsungu, Micronu a SK Hynix, které milníku 128 vrstev dosáhly již v roce 2019 a začátkem letošního roku 2020 zahájili prodej. Ovšem Samsung již nyní avizoval výrobu 160 vrstvých NAND.

Zprávy o partnerství mezi společnostmi Adata a YMTC naznačují, ve kterých SSD bychom mohli paměti YMTC najít nejdříve. Pro koncového uživatele může být výhodou, pokud větší konkurence bude znamenat lepší cenu. Co se kvality a životnosti nových SSD týká, to ukáže teprve čas. Pro YMTC trh s SSD mezi obřími hráči nebude lehké bojiště a pro specialisty na záchranu dat z SSD výsledky jejich souboje mohou přinést ještě další výzvy.

Hotline
ZÁCHRANA DAT
+420 608 177 773