Ransomware je název odvozený ze slov ransom (výkupné) a software, což jinými slovy znamená vyděračský software. Jedná se o škodlivý software, který zablokuje počítač a požaduje po uživateli výkupné za obnovení přístupu k datům. Ransomware není jeden konkrétní počítačový virus, ale obecné označení, které čítá patrně již mnoho tisíc různých mutací a verzí.

V posledních dnech se na nás obrátilo více zákazníků s žádostí o pomoc se zablokovaným přístupem k datům, který způsobil právě ransomware. Tento typ škodlivého software často cílí na organizace. Pro kyber útočníka jsou organizace zajímavějším cílem, protože jim může způsobit větší škodu a požadovat větší obnos jako výkupné za obnovení přístupu k datům. Osobní počítače nefiremních uživatelů však také nejsou výjimkou.

Hotline
ZÁCHRANA DAT
+420 608 177 773

Zaplatit útočníkovi není jediným řešením

Autoři tohoto škodlivého software často používají těžko prolomitelné algoritmy šifrování, jindy to však pro odborníka v oblasti záchrany a obnovy dat, respektive specialisty na tento typ softwarových řešení, může být řešitelný problém. Pokud už váš počítač nebo počítače byly napadeny, vždy nejdříve problém konzultujte s odborníky. Neváhejte se na nás obrátit, ušetříte si zbytečné starosti a čas.

Útočníkem požadované částky se pohybují od pár desítek dolarů až po statisíce dolarů. Podle informací bezpečnostní firmy Emisoft bylo roce 2019 napadeno celkem 205 280 organizací. Toto alarmující číslo je o 41% vyšší, než tomu bylo v roce 2018. Průměrná částka, kterou útočník vyžadoval za zpřístupnění dat, tedy průměrná výše výkupného, byla dle bezpečnostní firmy Coveware 190 946 dolarů. Tyto hodnoty uvedl deník The New York Times.

Platba za zpřístupnění dat je vždy vyžadována v některé kryptoměně, nejčastěji v Bitcoinech. Jedná se o téměř zcela anonymní způsob placení, kdy odesílatel nemá možnost zjistit příjemce ani se jakýmkoliv způsobem dožadovat vrácení zaplacené částky. Je tedy třeba brát v potaz i možnost, že po zaplacení nemalé částky již neuvidíte ani data ani své peníze.

Obezřetnosti a zálohování není nikdy dost

Nejlepší obranou proti ransomware je samozřejmě prevence a obezřetnost na každém kroku virtuálním světem internetu. Častou příčinou napadení počítače je lidský faktor. Letmým kliknutím na odkaz v mailu si můžete zadělat na pořádné starosti. Proto vždy používejte kvalitní antivirový software, který uživatele před nebezpečným odkazem varuje a pokud už se škodlivý software do počítače dostane, tak by měl zabránit jeho aplikaci v počítači. To ovšem nemusí platit u nově se šířícího nebezpečného software, který ještě není vývojářům antivirového software znám.

Další slabinou může být zastaralý nebo nevhodně nakonfigurovaný hardware (platí hlavně pro organizace) a zastaralý software. Příkladem mohou být třeba Windows XP, které byly hojně využívány i roky po ukončení jejich podpory ze strany Microsoftu. Nyní Microsoft ukončil podporu Windows 7 a opět se setkáváme s dotazy, zda je bezpečné tento operační systém i nadále používat. Samozřejmě není. Upgrade na Windows 10 byl možný zdarma a pokud například uživatel počítač používá pouze na prohlížení internetu, maily a základní kancelářské práce, pak může být vhodnou alternativní volbou Ubuntu nebo jiná distribuce Linuxu. Je možné zmínit i operační systém od Apple a další, ale to není předmětem tohoto článku. I v této oblasti vám rádi poradíme, stačí poslat požadavek.

Pokud důležitá data pravidelně zálohujete, tak i přes všechny ostatní problémy a nepřístupná data v počítači máte vyhráno. I zde je však potřeba dodržovat některé pravidla. Více o záloze dat naleznete v tomto článku.