Uživatel připojil disk Verbatim k počítači a operační systém ohlásil, že disk je poškozen, ať provede jeho formátování. Běžný uživatel si v takovém okamžiku většinou neví rady a pokud jsou na pevném datovém médiu důležitá data, vyhledá odbornou pomoc. A je to správná volba. Uživatel přinejmenším získá detailní diagnostiku datového média, podle které může zvážit další kroky.

V tomto případě byl uvnitř plastového obalu disk značky Samsung, model ST1000LM024, HN-M101MBB. Nejprve jsme podrobili podrobnější diagnostice samotný interní disk, aby bylo možné lépe určit další vhodný postup. Příčin popsané vady může být více. V tomto případě se jednalo o selhání povrchu datových ploten spíše méně závažného charakteru, ale stačilo k tomu, aby došlo k poškození souborového systému. Disk se pak po připojení k počítači nedokázal korektně přihlásit a počítač nabídl možnost disk naformátovat. Kdyby uživatel tuto volbu využil, problém by tak jistě nevyřešil a následná obnova dat z disku by mohla být o to komplikovanější.

Zmíněný model disku Samsung byl vyroben v roce 2014 a ve srovnání s dnešními pevnými disky je technologicky jednodušší a využívá “starý dobrý konvenční zápis”, tedy CMR (Conventional Magnetic Recording). To může být při řešení některých problémů s pevným diskem výhodou, ba dokonce zásadním rozdílem mezi možností a nemožností obnovy dat. Moderní pevné disky používají šindelový zápis SMR (Shingled Magnetic Recording) a ten v kombinaci s dalšími technologiemi moderních pevných disků může záchranu dat značně ovlivnit. Proto je vždy třeba maximální obezřetnost, pokud pevný disk začne vykazovat chyby a data jsou nedostupná.

V případě tohoto disku Verbatim, respektive Samsung, řešení problému vyžadovalo práci se servisními daty, vytvoření binární kopie celého dostupného obsahu disku a následnou rekonstrukci souborového systému. Úkol se zdařil a uživatelská data byla obnovena s velkou úspěšností.

Na závěr je třeba připomenout, že nejlepší prevence ztráty dat je pravidelné zálohování. Některé vady pevných disků a dalších datových médií jsou řešitelné, jiné mohou být komplikované a v nejzávažnějších případech selhání datového média i neřešitelné. Pokud jste se setkali s podobným problémem a důležitá data jsou nedostupná, neváhejte se na nás obrátit s žádostí o konzultaci a bezplatnou diagnostiku.