Expresní zakázka na obnovu firemních dat, bez kterých část provozu stojí a jejich ztráta by přinesla velké potíže. Disk Seagate ST500DM002 fungoval v prostředí se 24/7/365 zátěží, k čemuž tento model rozhodně určen není. Zálohy tvořené jen sporadicky, zkrátka celá tato kombinace událostí si říkala o datovou katastrofu. A ta přišla.

Hotline
ZÁCHRANA DAT
+420 608 177 773

Disk na obnovu dat: Seagate ST500DM002
Kapacita: 500GB
Problém: selhání motoru v kombinaci se selháním čtecích hlav a datových ploten

V non-stop provozu používejte disky k tomu určené

Popsaná kombinace vad je vskutku vzácná. Selhání čtecích hlav a/nebo datových ploten je problém častý. Selhání (zadření) motoru disku je již vada poměrně méně častá. K jejich kombinaci v tomto případě došlo patrně únavou materiálu, kdy disk po vypnutí kvůli údržbě systému zcela selhal, nestáhl čtecí hlavy do bezpečné zóny mimo zónu s uživatelskými daty a v témže okamžiku selhal motor disku. Aby problém byl ještě komplikovanější, tak tento disk má čtecí hlavy zaparkované ve středu datových ploten. Moderní disky již tento způsob nepoužívají a čtecí hlavy jsou po vypnutí disku staženy zcela mimo datové plotny, na tzv. parkovací rampy. Naštěstí disk měl pouze 1 datovou plotnu a 2 čtecí hlavy, takže s touto překážkou jsme si snadno poradili. Horší ale byl již degradující povrch datových ploten. To je pro mnoho disků Seagate předzvěstí totálního konce.

Záchrana dat z disku Seagate ST500DM002

Řešení této náročné obnovy dat se skládalo z řady úkonů a některé z nich bylo třeba opakovat. Nejprve bylo nutné vyjmout čtecí hlavy a prověřit jejich stav pod mikroskopem. Úkol obtížnější, než u většiny realizací, protože čtecí hlavy byly jednak “zaseklé” v datových plotnách a také jejich bezpečná zóna byla ve středu datových ploten, jak již bylo řečeno. Po vyjmutí čtecích hlav bylo zjištěno, že magnetický slider jedné z nich je již pokrytý drobnou vrstvou prachu, který vzniká postupnou degradací datových ploten. V takových případech je možná cesta k datům opakovaným čištěním čtecích hlav i datových ploten, respektive výměnou čtecích hlav a následným opakovaným čištěním. Šance u tohoto typu obnovy a značky Seagate jsou mizivé, ale je třeba vyzkoušet všechny možnosti. Způsob čištění čtecích hlav a datových ploten je poměrně komplikovaný a náročný, nicméně po několikátém pokusu a druhé výměně čtecích hlav se úspěch dostavil a disk se inicializoval. Nikoli bez chyb, ale bylo možné zálohovat servisní oblast, zobrazit strukturu uživatelských dat a obnovit cílové soubory, kterých naštěstí nebylo mnoho.

Výsledek: Obnova cílových dat 100% úspěšná, méně důležitá data z cca 95% obnovena. Kdyby však tento disk byl plný dat, číslo by jistě takto vysoké nebylo a je značná pravděpodobnost, že by disk po dlouhodobějších pokusech selhal zcela.

Klient se jistě poučil nejen že bude pečlivě zálohovat, ale také v provozu 24/7/365 bude používat jiný, k tomuto účelu vhodnější, disk. Vhodný může být například WD RED PRO nebo Seagate IronWolf, nicméně pokud si nevíte rady s řešením podobného nedostatku, neváhejte se na nás obrátit.