Někdy může být problém způsoben pádem či nárazem, aniž by o tom uživatel věděl. Cvakání či jiné podivné zvuky disku značí, že disk se nedokáže korektně inicializovat a pokouší se o to několikrát dokola, poté se disk vypne.

Po důkladné vizuální kontrole stavu čtecích hlav a datových ploten jsme přistoupili k modifikaci elektroniky (PCB) disku. Tento model pevného disku WD z roku 2013 má relativně jednoduchou PCB (z dnešního pohledu), což umožňuje její úpravu pro komunikaci přes jiné rozhraní různými metodami. Po úpravě PCB bylo možné pevný disk inicializovat modifikací jeho servisních dat a podařilo se vytvořit částečnou binární kopii. Poté bylo zapotřebí vyměnit čtecí hlavy a binární kopii dokončit. Na závěr byl zkontrolován souborový systém a obnovena uživatelská data.

Hotline
ZÁCHRANA DAT
+420 608 177 773

Někdy je průběh obnovy dat z disku při tomto selhání celkem bezproblémový, jindy jej ovlivní určitá chybovost datových ploten, selhání servisních dat nebo kombinace těchto problémů.

Externí disk: WD WDBUZG5000ABK
Interní disk: WD500BMVW-11AJGS0
Problém: Samovolné selhání pevného disku, data nedostupná
Řešení: Modifikace disku, modifikace servisních dat
Výsledek: 100% záchrana dat

V tomto případě jsme dosáhli kompletní obnovy dat, s čímž byl klient naprosto spokojený. Je to trochu štěstí v neštěstí, protože selhaly “jen” čtecí hlavy a pokud takový disk dostane do rukou profesionála, pak lze zpravidla obnovit většinu nebo všechna data. Horší to může být s diskem po pádu nebo nárazu, ale to není předmětem tohoto příspěvku. Pokud i váš pevný disk selže, využijte naši bezplatnou diagnostiku.