SMR je zkratka pro Shingled Magnetic Recording, což v češtině znamená šindelový magnetický zápis, který se využívá u standardních pevných disků (mechanické HDD). Jedná se o zápis s využitím překrývání stop, podobně jako jsou poskládány šindele na střeše domu. Výrobci jej používají jako jednu z metod, jak zvýšit množství dat, které je možné zapsat na plochu plotny disku. SMR není vhodné pro aplikace s náhodným zápisem. Tedy není vhodné například pro použití v diskových polích RAID, potažmo v NAS, kde většinou nějaký typ RAID použitý je.

Trochu konkrétněji: zapisovací hlavy využívají větší šířku stopy pro zápis, než kolik je fakticky nutné pro následné čtení dat. Je to dáno technologickými limity. Čtecím hlavám naopak stačí číst ze stopy užší. Disky s klasickou metodou zápisu a čtení skládají stopy jednu vedle druhé, čímž se teoreticky plýtvá místem na plotně, protože část stopy zůstává z pohledu čtení nevyužitá. SMR je založeno právě využití tohoto nevyužitého prostoru jednotlivých stop. To je sice fajn z pohledu čtení z disku, při zápisu je to ale horší. A zde je kámen úrazu. Pokud se část dat smaže a následně disk na téže místo zapisuje data nová, tak se musí nějak popasovat s daty, která stále zabírají část stopy smazaných dat. A než se s tímto problémem popasuje, tak mu to může chvilku (či více chvilek) trvat a to se uživatelům ani některým zařízením nelíbí.

Matoucí pak je, že společnost Western Digital SMR používá i u řady WD RED, která je primárně určena do NAS. Lépe řečeno jej používá u novějších disků WD RED s kapacitami 2TB - 6TB, které mají modelové číslo WDxxEFAX. WD RED PRO touto skrytou vlastností nedisponují, stejně tak ani starší modely WD RED.

Společnost Western Digital se k tomuto na svém blogu vyjádřila ve smyslu, že disky WD RED disponují odlišnou technologií SMR, než vysokokapacitní disky určené pro aplikace v datových centrech. Konkrétně se jedná o technologii zvanou DM-SMR (Device Managed SMR - šindelový zápis ovládaný zařízením - diskem) používanou u WD RED a dalších zde zmíněných disků WD, a oproti tomu Host Managed SMR, tedy SMR ovládané speciálním protokolem hostitele disku (server a pod.), je využita u disků pro datová centra. Společnost WD od funkce DM-SMR očekává či očekávala, že disky, které potají vybaví technologií DM-SMR budou využívány takovým způsobem, kdy uživatel ani zařízení uživatele se nebudou muset o nic starat (jako by museli u disků s klasickým SMR) a disk bude operace spojené se šindelovým zápisem provádět během nečinnosti disku.

Jenže v reálném světě se disky WD vybavené funkcí DM-SMR chovaly odlišně a podle informací dostupných z různých zdrojů na internetu měli někteří uživatelé problém s dopočítáním RAID, když jeden z disků selhal a byl nahrazen novým diskem, který byl vybaven DM-SMR.

Dalšími modely disků WD vybavených DM-SMR jsou 3,5” WD Blue 2TB WD20EZAZ a 6TB WD60EZAZ, 2,5” WD Blue 1TB WD10SPZX, 2TB WD20SPZX, 2,5” WD Black 1TB WD10SPSX.

Zprvu to vypadalo, že toto “utajené vylepšení” některých svých disků použila pouze společnosti Western Digital. O pár dnů později se ale ukázalo, že čisté svědomí nemají ani společnosti Seagate a Toshiba. Seagate funkcí SMR vybavil 5TB model Seagate Desktop s modelovým označením ST5000DM000, dále pak Seagate Barracuda 4TB ST4000DM004, Seagate Barracuda 8TB ST8000DM004 a také Seagate Barracuda 2TB ST2000DM008.

Toshiba dala SMR do vínku diskům řady P300, konkrétně 4TB HDWD240UZSVA a 6TB HDWD260UZSVA. Disků z modelové řady P300 s kapacitami 1TB, 2TB a 3TB by se tento problém týkat neměl. Z 2,5” disků pak SMR disponují disky řady L200 MQ04. Jedná se o 1TB disky s tloušťkou 7mm a 2TB s tloušťkou 9,5mm.

Mám tedy nějak řešit, jestli můj disk SMR má nebo nemá?

Záleží jak se disk využívá. Osobně bych tento “renonc” uvedených společností asi moc neřešil, kdybych byl běžný uživatel a disk by dosud žádné zvláštní promlky při provozu neměl. V RAID, respektive v NAS bych jej asi nechtěl. Ať se s touto skrytou funkcí disků sžijete či nikoliv, ale nic nemění na tom, že o ní v datasheetech uvedených disků nebylo nic uvedeno a mnozí uživatelé mohou toto jednání společností WD, Seagate a Toshiba považovat za nekalé. Možná nás tedy čeká další várka zpráv z různých zdrojů na internetu o probíhajících žalobách a odškodněních v této věci.

Pokud si nejste jisti, jak se SMR, zda ho váš disk má či nemá, rádi vám poradíme. K případným dotazům můžete využít tento formulář.